• Canon
  • Canon EOS 20D
  • 0.067 s (1/15) (1/15)
  • f/3.5
  • 3200
  • 2010:09:07 05:22:24
  • 3.500006953035
  • No
  • 18.00 (18/1)
  • 1
image

Shot Notes

3 Responses to “fajne muzykowanie…:)”

  1. 1
    ojciec prezes:

    baniaczek jakby znajomy

  2. 2
    Qba:

    baniaczek można wykorzystać…

    Wino z dzikiej róży (lub głogu)

    10kg świeżych owoców (lub 4kg suszonych) oczyścić z resztek kwiatostanu, rozdrobnić, usunąć większą część pestek, wsypać do cebrzyka i zalać 10 l wrzątku. Po ostudzeniu do ok 25stC przelać do baniaka 25 l i dodać:
    – ostudzonego do 25st syropu cukrowego z 2kg cukru (2 l)
    – 25-35 g kwasku cytrynowego
    – 8-10 g pożywki dla drożdży
    – pracującego zaczynu drożdży winiarskich (najlepiej Madera lub Sherry)
    Po nastawieniu zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po 5-6 dniach burzliwej fermentacji dodać kolejną porcję syropu cukrowego (1kg , 1 l) i wymieszać.
    Fermentacja w temp 20-25st powinna trwać 4-6 tyg, po czym wino trzeba zlać znad osadu do mniejszego naczynia.
    Całość można dobarwić winem z czarnych porzeczek, czarnego bzu, lub po prostu karmelem. Oczywiście wszystko można przeliczyć na odpowiednią wielkość naczynia, np powyższy baniaczek… albo 50 litrów ;)
    Po rocznym leżakowaniu winka koniecznie poczęstować turystów z Poznania ;)

    Pozdrowienia i dzięki za gościnę na końcu świata!

  3. 3
    oqrwieniec:

    cała przyjemnosc po mojej stronie,Panie Qbo :)

Leave a Reply


− 2 = dwa